Jak se vyrábí OM-X® probiotika Dr.OHHIRA®
Jak se výrábí OM-X® probiotika Dr. Ohhira®
Fermentace jako geniální metoda výroby přípravku pro komplexní podporu mikrobiomu
Jak se vyábí OM-X® probiotika Dr. Ohhira®? Nejprve se rozmělní směs 14 vhodných, ekologicky pěstovaných rostlin (např. vitální houby maiitake, shiitake, agaricus, řasy hijiky, konbu, wakame a další), které neobsahují pesticidy a insekticidy ani umělá hnojiva. Tyto rostliny používané pro fermentaci se sklízejí, když jsou na vrcholu zralosti a do směsi se přidávají postupně v průběhu celého roku. Rozmělněná směs se následně nalije do anaerobních fermentačních kádí a pro zahájení procesu se do ní přidá 12 specificky zvolených kmenů prospěšných bakterií v obrovském množství (cca 318 miliard CFU na jednu kapsli).
Běžná probiotika jsou tedy pouze na úplném začátku výrobního procesu. Specifické bakteriální kmeny jsou navíc cíleně zvolené s ohledem na to, co v trávicím traktu následně dělají a jaké látky (postbiotika) ve střevě produkují.
Napodobení prostředí tlustého střeva
12 bakteriálních kmenů spolu žije ve stejném prostředí, tráví a fermentuje živiny po dobu 3 let (v případě OM-X® probiotik Dr. Ohhira® deluxe je to 5 let). To vše v prostředí napodobujícím podmínky trávicího traktu (pH, anaerobní prostředí, přítomnost dalších bakterií, atd).
Tento výrobní proces a simulace prostředí tlustého střeva má tři hlavní cíle:
Výroba postbiotik
12 bakteriálních kmenů se živí rozmělněnými rostlinnými složkami a při svém životě a metabolismu vyrábí mikroskopické látky, kterým se říká biogenní metabolity, nebo také postbiotika. Postbiotika jsou hlavní účinné látky, které stojí za velkou částí veškerého přínosu přátelských bakterií. Těchto účinných látek je v OM-X® probiotikách Dr. Ohhira® díky několikaleté fermentaci a přítomnosti 12 probiotických bakteriálních kmenů nejen obrovské množství ale také velká diverzita, více než 500 typů (jejich kompletní výpis najdete zde) včetně SCFA, butyrátu, kyseliny fulvové a dalších. Tyto látky dalekosáhle ovlivňují fungování celého organismu zejména skrze osu střevo mozek. Působí ale také přímo ve střevě, zlepšují trávení, chrání střevní sliznici, pomáhají snazšímu uchycení přátelských bakterií na střevní stěnu, upravují pH ve prospěch přátelských bakterií, redukují zánětlivé procesy, atd.
U probiotik Dr. Ohhira® je obrovská výhoda, že nemusíte čekat, až nebo zda vůbec přítomné bakterie nějaká postbiotika vyrobí, protože jsou už přítomná jako nepostradatelná a nedílná součást produktu. Díky tomu jsou jejich benefity okamžitě k dispozici.
Postbiotika jsou biologicky aktivní látky, které vznikají jako vedlejší produkt života a metabolismu prospěšných bakterií ať už v našem trávicím traktu, nebo během fermentace potravin. Mezi postbiotika řadíme také neaktivní bakteriální buňky (někdy také nazývané parabiotika). Postbiotika mají pozitivní vliv na mikrobiom a celý organismus, podporují imunitu, zlepšují trávení a chrání střevní sliznici.
Fermentovaná prebiotika
Bakterie pro svůj život a metabolismus potřebují potravu. Potravou bakterií jsou prebiotika, vláknina, oligosacharidy. Problém s běžnými prebiotiky je v tom, že z principu obsahují nestravitelnou vlákninu nebo komplexní sacharidy a pokud jsou podávány samostatně nebo jen s probiotiky, musí se jich užívat poměrně velké množství, aby byla účinná. Z těchto důvodů některým lidem s velmi citlivým trávicím traktem prebiotika nedělají dobře a mohou být pro jejich střeva dráždivá. U probiotik Dr. Ohhira jsou prebiotika naopak jednou z hlavních výhod a zásadních ingrediencí. Rostlinné složky se jednak nejprve rozmělnění, ale především se během fermentace vláknina a komplexní sacharidy částečně rozloží a tím pádem jsou velmi snadno stravitelné. Navíc díky kombinaci s probiotiky ale také postbiotiky jich díky synergickému efektu stačí značně menší množství. V důsledku jsou tak prebiotika obsažená v OM-X velmi šetrná a jejich benefitů mohou využívat i lidé s extrémně citlivým trávicím traktem, kterým běžná prebiotika dělají problém.
Aktivní živé bakterie a neaktivní bakteriální buňky
Při dlouholeté fermentační výrobě se bakterie množí a taky umírají. Odumřelé, neaktivní bakterie ale zdaleka nepřijdou vniveč. I tyto neaktivní bakteriální buňky mají nezanedbatelný účinek. Nejsou jen bonusem navíc, ale důležitou složkou. Organismus je schopen je rozpoznat a upraví imunitní odpověď ve prospěch přátelských bakterií a v neprospěch patogenů.
Co se týče živých bakterií, přežívají pouze ty, které projdou sítem přirozeného výběru. Tedy ty které, jsou dostatečně odolné nebo schopné soužití s ostatními bakteriemi. Na konci výroby tak zůstane pouze velmi bezpečné množství těch nejvíce životaschopných bakterií, kterým se daří v reálném prostředí napodobujícím tlusté střevo. Navíc v optimálním poměru s prebiotiky a postbiotiky. Tyto přátelské bakterie se dál nijak neupravují, nelyofilizují, nesuší, nemrazí ani necentrifugují, jak je tomu u běžných probiotik. Jsou ve své původní, živé a aktivní formě i spolu s prebiotiky, postbiotiky a bakteriálními buňkami na konci výrobního procesu nakapslovány do patentovaných rostlinných kapslí. Ty jsou navrženy tak, aby odolaly trávicím kyselinám a nakapslovaná prebioticko-probioticko-postbiotická směs se tak dostala až do tlustého střeva, kde přinese největší účinek.
Výroba OM-X® probiotik je tedy promyšlenou metodou, která využívá přírodního procesu fermentace k tomu, aby napodobila prostředí tlustého střeva a vyrobila účinný přípravek, který využívá synergie prebiotik, probiotik a postbiotik pro podporu diverzity, vyváženosti a tím i celkové optimální funkce mikrobiomu a střev.
Ilustrace principu účinku
Představme si poškozený mikrobiom jako vykácený deštný prales. Běžná probiotika jsou v našem příměru jako pokojové rostliny. Pokud bychom zasadili pokojové rostliny do deštného pralesa a čekali, že to bude mít pro prales prospěch, nějaký úspěch by to přinést mohlo, ale pravděpodobně by byl omezený. Výroba probiotik Dr. Ohhira® je postavená na jiném přístupu. Vezmeme 12 druhů stromů (resp. 12 bakteriálních kmenů) se schopností produkovat listy a ovoce (resp. postbiotika) dáme je do hlíny (resp. prebiotika), která jím vyhovuje a necháme stovky let (pro život bakterií ekvivalent 3-5 leté fermentace) růst ve skleníku, který simuluje prostředí deštného pralesa (teplota, vlhkost atd.). Stromy zde rostou. Na stromech rostou listy, mech, orchideje, ovoce. To pak opadá a slouží jako hnojivo. Stromy umírají a rodí se nové. Po stovkách let pak vezmeme celý obsah skleníku. Stromy, ovoce, listy, hlínu a toto vše dáme do deštného pralesa.
Až pak očekáváme pozitivní přínos.