Jak se vyrábí OM-X® probiotika Dr.OHHIRA®
Fermentace, geniální metoda "výroby" probiotických bakterií vynalezená přírodou - aneb jak se výrábí OM-X® probiotika Dr. Ohhira®
Nejprve se rozmělní směs 14 vhodných, ekologicky pěstovaných rostlin (např. vitální houby maiitake, shiitake, agaricus, řasy hijiky, konbu, wakame a další), které neobsahují pesticidy a insekticidy ani umělá hnojiva. Tyto rostliny používané pro fermentaci se sklízejí, když jsou na vrcholu zralosti a do směsi se přidávají postupně v průběhu celého roku. Rozmělněná směs se následně nalije do anaerobních fermentačních kádí a pro zahájení procesu se do ní přidá 12 specificky zvolených kmenů prospěšných bakterií v obrovském množství (cca 318 miliard CFU na jednu kapsli).
Běžná probiotika jsou tedy pouze na úplném začátku výrobního procesu. Specifické bakteriální kmeny jsou navíc cíleně zvolené s ohledem na to, co v trávicím traktu následně dělají a jaké látky (postbiotika) ve střevě produkují.
Napodobení trávicího procesu a "trénink" na reálné prostředí tlustého střeva
Bakterie spolu žijí ve stejném prostředí, tráví a fermentují živiny po dobu 3 let (v případě OM-X® probiotik Dr. Ohhira® deluxe je to 5 let). To vše v prostředí napodobujícím podmínky trávicího traktu (vystavení dalším bakteriím a konkurenčnímu boji, pH, anaerobní prostředí, atd) a během tohoto procesu se stane několik zásadních věcí.
1.) Bakterie se množí a taky umírají. Odumřelé schránky bakterií slouží jako cenná postbiotika* a vytváří vhodné prostředí pro život bakterií stejného typu, zároveň přežívají a množí se pouze bakterie, které obstojí v konkurenčním boji a jsou schopné soužití s ostatními bakteriemi. Přežívají a množí se tedy pouze ty bakterie, které jsou nejvíce životaschopné a kterým se daří v reálném prostředí simulujícím tlusté střevo. Můžeme se na to dívat jako na jakýsi trénink nebo přirozený výběr, přípravu na prostředí tlustého střeva, do kterého se dostanou, až se kapsle s probiotickým extraktem ve střevním traktu začne rozpouštět.
2.) Při svém životě bakterie vyrábí "vedlejší" látky svého metabolismu, kterým se říká bakteríální metabolity a nebo také postbiotika. Slovo vedlejší jsme dali do uvozovek, protože postbiotika jsou hlavní účinné látky, díky kterým jsou pro nás prospěšné střevní bakterie přínosné. Těchto mikroskopických látek je v OM-X® probioticích Dr. Ohhira® díky několikaleté fermentaci obrovské množství a na 500 typů (jejich kompletní výpis najdete zde) včetně řady SCFA (tj. mastné kyseliny s krátkým řetězcem), butyrátu a kyseliny fulvové. Tyto látky dalekosáhle ovlivňují celý organismus zejména skrze osu střevo mozek. Působí ale také přímo ve střevě a krom ostatních benefitů pomáhají i snazšímu uchycení přátelských bakterií na střevní stěnu, upravují pH ve prospěch přátelských bakterií atd. U probiotik Dr. Ohhira® nemusíte čekat až nebo zda přítomné bakterie takové látky vyrobí, jsou přítomny už v samotném produktu a okamžitě k dispozici.
3.) Bakterie pro svůj život a metabolismus potřebují potravu, prebiotika. Problém s běžnými prebiotiky je v tom, že z principu obsahují nestravitelnou vlákninu nebo komplexní sacharidy a právě proto některým lidem s velmi citlivým trávicím traktem prebiotika nedělají dobře a dráždí jim střeva. U OM-X® jsou prebiotika naopak jednou z hlavních výhod a zásadních složek, Díky tomu, že jsou rostlinné složky rozmělněné, zlepší se stravitelnost a rozpustnost obsažené vlákniny. Během fermentace jsou také vláknina a komplexní sacharidy částečně rozloženy. Díky tomu jsou prebiotika obsažená v OM-X® velmi snadno stravitelná a šetrná k trávicímu traktu, takže jejich benefitů mohou využít i lidé s extrémně citlivým trávicím traktem, kterým běžná prebiotika dělají problém.
* Postbiotika jsou metabolické produkty či strukturní složky mikroorganismů s vysokou biodostupností. Jsou to tedy jak látky produkované při životě a metabolismu přátelských bakterií, tak i schránky odumřelých bakterií. Obě tyto varianty postbiotik hrají v mikrobiomu svou úlohu a mají pro organismus přínos. Postbiotika jsou jakési hlavní účinné látky mikrobiomu, od nichž se odvíjí většina přínosu probiotik
Výroba OM-X® probiotik je tedy promyšlenou metodou, která využívá fermentace k tomu, aby napodobila prostředí tlustého střeva a vyrobila účinný přípravek, který cílí na mikrobiom jako celek. Konečný produkt ve formě jemné pasty je nakonec uzavřen do patentované, třívrstvé kapsle, která je schopná odolat žaludečním i žlučovým kyselinám a rozpustí až ve střevním traktu.
Ilustrace principu účinku
Představme si poškozený mikrobiom jako vykácený deštný prales. Běžná probiotika jsou v našem příměru jako pokojové rostliny. Pokud bychom zasadili pokojové rostliny do deštného pralesa a čekali, že to bude mít pro prales prospěch, nějaký úspěch by to přinést mohlo, ale pravděpodobně by byl omezený. Výroba probiotik Dr. Ohhira® je postavená na jiném přístupu. Vezmeme 12 druhů stromů (resp. 12 bakteriálních kmenů) se schopností produkovat listy a ovoce (resp. postbiotika) dáme je do hlíny (resp. prebiotika), která jím vyhovuje a necháme stovky let (pro život bakterií ekvivalent 3-5 leté fermentace) růst ve skleníku, který simuluje prostředí deštného pralesa (teplota, vlhkost atd.). Stromy zde rostou. Na stromech rostou listy, mech, orchideje, ovoce. To pak opadá a slouží jako hnojivo. Stromy umírají a rodí se nové. Po stovkách let pak vezmeme celý obsah skleníku. Stromy, ovoce, listy, hlínu a toto vše dáme do deštného pralesa.
Až pak očekáváme pozitivní přínos.