Studie
Zde naleznete odkazy na studie provedené s OM-X | Dr. OHHIRA, které jsou dostupné online.
https://www.oatext.com/pdf/IMM-4-266.pdf
https://isom.ca/article/immunomodulating-effect-of-om-x-fermented-plant-extract/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464614001947
A níže naleznete kompletní přehled provedených studií v českém jazyce:
Klinické studie na lidech
s fermentovaným rostlinným extraktem OM-X
„OM-X“ je fermentovaný rostlinný extrakt, který kombinuje desítky různých druhů rostlin fermentovaných směsí 12 druhů probiotických kmenů. Provedli jsme mnoho klinických studií na lidech nejen v Japonsku, ale i v zahraničí. Data z těchto studií získala celosvětové uznání.

Zlepšení rovnováhy bakterií odpovědných za přibývání nebo ubývání na váze
Společný výzkum s Hokkaido University of Science (2018)
Užívání kapslí OM-X zlepšilo rovnováhu bakterií odpovědných za přibývání nebo ubývání na váze ve střevech zdravých lidí.
Cíl
Zkoumali jsme, zda kapsle naplněné extraktem OM-X (kapsle OM-X) mohou zlepšit rovnováhu střevní mikroflóry u zdravých lidí, kteří mají sklon k zácpě.
Metody
Testovanými subjekty bylo dvacet zdravých mužů a žen, kteří mají sklon k zácpě, a byli rozděleni do dvou skupin: jedna skupina užívala třikrát denně placebo, druhá kapsle OM-X. Po 10 dnech užívání byla stanovena měsíční pauza v podávání. Poté byl subjektům poskytnut kompletní crossover materiálů OM-X nebo placeba. Před a po užívání testovaného materiálu byly odebrány vzorky jejich stolice. Na základě těchto vzorků byla provedena analýza jejich střevní mikroflóry.
Výsledky
Mnoho výzkumných prací naznačuje, že ve střevech obézních lidí dochází ke zvýšení počtu bakterií z kmene Firmicutes a ke snížení počtu bakterií z kmene Bacteroidetes. Kmen Firmicutes je často považován za bakterie odpovědné za přibývání na váze. V tomto experimentu došlo po požití OM-X k významnému zvýšení počtu bakterií kmene Bacteroidetes a k významnému snížení počtu bakterií kmene Firmicutes. Na základě těchto výsledků lze říci, že OM-X může zlepšit rovnováhu střevní mikroflóry.

Zvýšení VO2 max
Journal of Appleid Nutrition 53, 1-6 (2003)
Kapsle OM-X jsou účinné při zvyšování úrovně maximální spotřeby kyslíku (VO2 max).
Cíl
Zkoumali jsme vliv maximální spotřeby kyslíku (VO2 max: index, který udává maximální kapacitu spotřeby kyslíku za minutu u člověka) po užití kapslí OM-X.
Metody
Studie se zúčastnilo šest dospělých mužských sportovců. Před užitím kapslí OM-X jsme změřili jejich VO2 max. Účastníci studie užili kapsle OM-X každý den po dobu dvou týdnů. Po skončení období užívání jsme změřili jejich VO2 max, hladinu hemoglobinu v krvi a hladinu laktátu v krvi. Následně jsme vyhodnotili účinek kapslí OM-X na VO2 max porovnáním s hodnotami naměřenými před zahájením užívání.
Výsledky
Užívání kapslí OM-X po dobu 2 týdnů zvýšilo VO2 max u šesti dospělých mužů, kteří se účastnili testování. Nárůst VO2 max byl v průměru 30 % na hmotnost. Hladiny laktátu v krvi se příliš nezměnily a hladiny hemoglobinu v krvi se po užívání kapslí OM-X zvýšily přibližně o 8,4 %. Tato studie prokázala, že kapsle OM-X mohou zvýšit VO2 max sportovců.

Zlepšení zácpy
69. výroční zasedání Japonské společnosti pro výživu a potravinářskou vědu (2015)
Kapsle OM-X jsou účinné při snižování zácpy a zlepšování stavu stolice u vysokoškolaček s tendencí k zácpě.
Cíl
Hodnotili jsme vliv příjmu extraktu OM-X v kapslích (kapsle OM-X) na stolici a vlastnosti stolice u vysokoškolaček s tendencí k zácpě.
Metody
Subjekty studie byly vybrány z 54 vysokoškolaček s normálními střevními pohyby nebo se sklonem k zácpě. Zkoumali jsme návyky střevních pohybů každého subjektu po dobu 2 týdnů před, během a po užívání kapslí OM-X. Statistiky obou skupin byly přezkoumány podle testovaných položek, jako je frekvence defekace, množství stolice, barva, forma, zápach a úleva, kterou subjekty pociťují.
Výsledky
Studentky s tendencí k zácpě vykazovaly významné zvýšení frekvence vyprazdňování a množství stolice ve srovnání s jejich stavem před užíváním kapslí OM-X. Podle dalších ukazatelů stolice, včetně barvy, tvaru, zápachu a úlevy, kterou subjekty pociťovaly, se během období užívání také zvýšila frekvence stolice s ideálními podmínkami. Tyto výsledky naznačují, že užívání kapslí OM-X pomáhá zmírnit zácpu u lidí, kteří mají sklon k těžkému vyprazdňování.

Zmírnění pneumonie
3. asijský kongres pediatrických infekčních nemocí a 13. výroční konference Filipínské společnosti pro pediatrické infekční nemoci (2006)
Kapsle OM-X účinně zkracují délku hospitalizace kojenců s pneumonií.
Cíl
Zkoumali jsme zlepšení příznaků pneumonie u kojenců s těžkou pneumonií po požití kapslí OM-X.
Metody
Testovanými subjekty bylo 76 kojenců ve věku 6–24 měsíců s těžkou pneumonií v nemocnici na Filipínách. Děti jsme rozdělili do skupiny, které byly podávány pouze antibiotika, a skupiny, které dostávaly OM-X + antibiotika (v malém množství). Poté jsme porovnali obě skupiny z hlediska průměrného počtu dní potřebných k úlevě od kašle a horečky, které jsou ukazatelem příznaků pneumonie. Kapsle jsme rozřízli a jejich obsah podali dětem, které nemohly kapsle OM-X spolknout.
Výsledky
Ve skupině OM-X + antibiotika (nízké dávky) se průměrný počet dní potřebných k úlevě od kašle výrazně snížil ve srovnání s druhou skupinou. Průměrný počet dní potřebných k úlevě od horečky se také zkrátil ve skupině OM-X + antibiotika (nízké dávky). Tyto výsledky ukázaly, že kapsle OM-X jsou účinné při zmírňování a zlepšování příznaků pneumonie a mohou přispět ke snížení používání antibiotik.

Zlepšení průjmu
1. kongres Asijské společnosti pro pediatrický výzkum (2005)
Kapsle OM-X jsou účinné při zmírňování příznaků průjmu u kojenců.
Cíl
Zkoumali jsme zlepšení příznaků průjmu po požití kapslí OM-X u kojenců s akutním nekrvavým průjmem.
Metody
Testovanými subjekty bylo 70 kojenců ve věku 3–24 měsíců s akutním nekrvavým průjmem v nemocnici na Filipínách. Kojence jsme rozdělili do skupiny, které byl podáván OM-X, a skupiny, které OM-X podáván nebyl. Poté jsme porovnali skupiny subjektů z hlediska následujících parametrů: počet dní s průjmem, frekvence vyprazdňování za den a míra obnovení hmotnosti během epizod průjmu. Kapsli jsme rozřízli a její obsah podali kojencům, kteří nemohli kapsli OM-X spolknout.
Výsledky
U kojenců ve skupině, které byl podáván OM-X, došlo ke zkrácení trvání průjmu (průměrný počet dní, po které se tvořila stolice). Frekvence denního vyprazdňování u kojenců ve skupině, které byl podáván OM-X, se ve srovnání se skupinou bez kapslí OM-X snížila.
Skupina, které byly podávány kapsle OM-X, se navíc významně zotavila z úbytku hmotnosti způsobeného průjmem. Tyto výsledky ukázaly, že kapsle OM-X jsou účinné při zlepšování příznaků průjmu.

Zvýšení hustoty kostí
Kurashiki University of Science and the Arts. 3, 131-144 (1998)
Kapsle OM-X jsou účinné při zvyšování hustoty kostí u dospělých mužů a žen.
Cíl
Zkoumali jsme zvýšení hustoty kostí u zdravých dospělých mužů a žen po požití kapslí OM-X.
Metody
Testované osoby jsme rozdělili do dvou skupin: skupina s příjmem kapslí OM-X a skupina bez kapslí OM-X. Po určité době jsme změřili hustotu kostí u osob v každé skupině. Měření hustoty kostí byla analyzována na základě objemu minerálního obsahu kostí v humeru a ulně u nedominantní ruky testovaných osob, kostní hmoty a poměru kostních ploch a kostní hmoty.
Výsledky
Celkově muži ve skupině, která užívala kapsle OM-X, vykazovali o 20 % vyšší hodnoty hustoty kostí ve srovnání s muži, kteří kapsle OM-X neužívali. Ženy, které užívaly kapsle OM-X, vykazovaly o 12 % vyšší hodnoty než ženy, které kapsle OM-X neužívali. Stejný trend byl pozorován ve všech věkových skupinách.
Z hlediska kostní plochy vykazovala skupina užívající kapsle OM-X také vyšší hodnoty.
Tyto výsledky naznačují, že užívání kapslí OM-X je účinné pro zvýšení hustoty a plochy kostí bez ohledu na věk nebo pohlaví.

Zmírnění příznaků horečky dengue
Asijská konference o průjmových onemocněních a výživě (2006)
Kapsle OM-X jsou účinné při zmírňování příznaků hemoragické horečky dengue.
Cíl
Zkoumali jsme zlepšení příznaků hemoragické horečky dengue u dětských pacientů, kteří užívali kapsle OM-X.
Metody
Testovanými subjekty bylo 36 pacientů ve věku 4–18 let s příznaky hemoragické horečky dengue (stupeň I a II) v nemocnici na Filipínách. Pacienty jsme rozdělili do skupiny užívající OM-X a skupiny užívající placebo. Poté jsme porovnali skupiny subjektů podle následujících indexů: uzdravení z horečky, obnovení chuti k jídlu, bolesti břicha, krvácení, počet krevních buněk a počet krevních destiček.
Výsledky
Počet dní potřebných k ústupu horečky byl ve skupině užívající kapsle OM-X významně kratší než ve skupině užívající placebo. Počet dní potřebných k obnovení chuti k jídlu byl také významně kratší.
Tyto výsledky ukázaly, že užívání kapslí OM-X během infekčního epizody hemoragické horečky dengue urychlilo zotavení z horečnatých příznaků a ztráty chuti k jídlu.
Počet krevních buněk měl tendenci se zvyšovat v rané fázi ve skupině užívající kapsle OM-X ve srovnání se skupinou užívající placebo.

Zlepšení infekce močových cest
Kapsle OM-X prokázaly preventivní účinek proti infekci močových cest.
Cíl
Porovnali jsme účinek kapslí OM-X a antibiotika (nitrofurantoinu) proti opakující se infekci močových cest u dětí s abnormalitami močových cest.
Metody
Testovanými subjekty bylo 56 pacientů s infekcí močových cest v nemocnici na Filipínách. Pacienty jsme rozdělili do skupiny, které byly podávány kapsle OM-X, a skupiny, které byly podávány antibiotikum (nitrofurantoin). Poté jsme porovnali skupiny subjektů z hlediska jejich potenciální schopnosti zabránit recidivě infekce močových cest.
Výsledky
Pokud jde o potenciál prevence recidivy infekce močových cest u dětí s abnormalitami močových cest, skupina, které byly podávány kapsle OM-X, vykazovala podobně vysokou míru ochrany proti infekci jako skupina, které bylo podáváno antibiotikum. V posledních letech se stále více obáváme vzniku rezistentních kmenů bakterií v důsledku nadužívání antibiotik. Skutečnost, že kapsle OM-X vykazovaly stejnou účinnost jako antibiotika, nám umožňuje očekávat, že se stanou alternativou k antibiotikům.
Bezpečnost produktu pro člověka byla prokázána ve spolupráci s Harvardskou univerzitou.
Cíl
Provedli jsme společný výzkum s Harvardskou univerzitou ve Spojených státech, abychom prokázali, že požití kapslí OM-X nemá žádné nepříznivé účinky na lidský organismus.
Metody
V nemocnici přidružené k Harvardské univerzitě bylo 46 testovaných osob rozděleno do dvou skupin: jedna skupina užívala placebo, druhá kapsle OM-X. Dva týdny po zahájení testu a po jeho dokončení (o 30 dní později) jsme ověřili, zda se vyskytly nějaké abnormality.
Výsledky
Ve skupině, která užívala kapsle OM-X, nebyly pozorovány žádné nežádoucí účinky v biochemických údajích krve ani v lékařských diagnózách. Na základě těchto výsledků jsme prokázali, že kapsle OM-X nemají nepříznivý vliv na lidský organismus a jsou bezpečným potravinovým doplňkem při každodenním užívání.
Zlepšení podvýživy
Kapsle OM-X jsou účinné při zvyšování hmotnosti podvyživených dětí.
Cíl
Zkoumali jsme zlepšení imunitních markerů a příznaků podvýživy u podvyživených dětí po požití kapslí OM-X.
Metody
Testovanými subjekty bylo 29 podvyživených dětí v nemocnici na Filipínách. Sledovali jsme skupinu podvyživených dětí, kterým byly podávány kapsle OM-X, pomocí následujících ukazatelů: imunitní markery, hmotnost, incidence a trvání infekce, a měřili jsme účinek kapslí OM-X.
Výsledky
Hmotnost podvyživených dětí se ve skupině, které byly podávány kapsle OM-X, významně zvýšila ve srovnání s druhou skupinou. Výskyt infekcí byl v obou skupinách na stejné úrovni. Trvání infekce se však ve skupině s kapslemi OM-X významně zkrátilo. Tento výsledek naznačuje, že užívání kapslí OM-X přispělo ke zlepšení nutričního stavu podvyživených dětí.
Test na předávkování u lidí
Vysoká úroveň bezpečnosti byla potvrzena při požití množství 5krát vyššího než je běžná dávka.
Cíl
Provedli jsme společnou klinickou studii s cílem prokázat, že ani při požití dávky OM-X kapslí pětkrát vyšší (15 kapslí) než je běžná dávka (3 kapsle) denně nedochází k žádným nežádoucím účinkům na lidský organismus.
Metody
Deset testovaných osob užívalo denně po dobu jednoho měsíce 15 kapslí OM-X. Před a po období užívání byly odebrány vzorky krve a byly vyšetřeny biochemické parametry krve.
Výsledky
V biochemických údajích krve nebyly pozorovány žádné nežádoucí účinky ani v případě požití 15 kapslí. Na základě tohoto výsledku jsme potvrdili, že ani při požití většího množství kapslí OM-X, než je doporučená denní dávka 3 kapsle, nedochází k žádným nežádoucím účinkům na lidský organismus.
In vitro Studies
týkající se fermentovaného rostlinného extraktu OM-X
Provádíme in vitro studie (experimenty ve zkumavkách) s fermentovaným rostlinným extraktem OM-X (extrakt OM-X). Tyto studie jsou naprosto nezbytné pro pochopení potenciálních funkcí, které může extrakt OM-X obsahovat. Pokračování v těchto běžných studiích má potenciál přinést významný objev.

Analýza metabolomu
Data z interní studie
Zjistili jsme, že fermentovaný rostlinný extrakt OM-X obsahuje více než 400 druhů různých živin.
Cíl
Předpokládali jsme, že extrakt OM-X obsahuje velké množství fermentovaných metabolických sloučenin, které vznikly fermentací desítek rostlinných materiálů pomocí mléčných bakterií. Provedli jsme analýzu metabolomu, abychom tyto sloučeniny vyčerpávajícím způsobem identifikovali.
Metody
Analýza metabolomu je metoda, která kombinuje různé metody k hloubkové analýze ve vodě rozpustných a v tucích rozpustných sloučenin s nízkou molekulovou hmotností. Tato metoda spolehlivě detekuje různé nutriční složky přítomné v extraktu OM-X.
Výsledky
Studie překonala naše očekávání a odhalila, že extrakt OM-X obsahuje více než 400 druhů živin, včetně sloučenin podobných neurotransmiterům a hormonům, jakož i DHA a EPA. Bylo také nalezeno 60 druhů organických kyselin, které jsou důležité pro střevní prostředí.
Tyto sloučeniny vznikají opakovaným procesem fermentace a zrání po dlouhou dobu a účinně působí, když jsou absorbovány v lidském těle.

Prebiotický účinek
Data z interní studie
Fermentovaný rostlinný extrakt OM-X (extrakt OM-X) podporuje množení různých bakterií mléčného kvašení, které zase hrají roli prebiotik.
Cíl
Zkoumali jsme extrakt OM-X, abychom zjistili, zda stimuluje množení bakterií mléčného kvašení, které jsou typickými prospěšnými bakteriemi (prebiotický účinek).
Metody
Tuto studii jsme provedli na 6 různých kmenech bakterií mléčného kvašení. Připravili jsme 2 typy kultivačních médií pro množení bakterií mléčného kvašení: médium s 1% extraktem OM-X a médium bez OM-X. Poté jsme pozorovali množitelný potenciál každého kmene.
Výsledky
Rod Lactobacillus (Lactobacillus fermentum, L. brevis, L. halveticus, L. casei a L. plantarum) a rod Streptococcus (Streptococcus thermophilus) vykazovaly větší proliferační potenciál v kultivačním médiu s extraktem OM-X než v médiu bez OM-X. V předchozí studii jsme pozorovali větší proliferační potenciál v kultivačním médiu, kde byl použit extrakt OM-X, než v jiných médiích s použitím dietních vláken nebo oligosacharidů. Tyto výsledky naznačují, že extrakt OM-X hraje roli prebiotik pro dobré bakterie.

Akumulace účinných látek
Výroční konference Japonské společnosti pro biologické vědy, biotechnologii a agrochemii (2010)
Fermentovaný rostlinný extrakt OM-X (OM-X extrakt) vykazoval nárůst obsahu polyfenolů a melanoidinů úměrný prodloužení doby fermentace a zrání.
Cíl
Extrakt OM-X získává více funkčních vlastností potravin díky fermentačnímu a zrání procesu. Zkoumali jsme obsah polyfenolů, které jsou známé jako funkční složky rostlin, a melanoidinů, které jsou známé jako funkční složky fermentovaných potravin, včetně misa a sójové omáčky.
Metody
Melanoidiny jsou funkční složky, které vznikají při spojení cukrů a aminokyselin prostřednictvím Maillardovy reakce. Extrakt OM-X jsme rafinovali tak, aby zůstala absorpční vlnová délka v A450nm, a změřili jsme jej spektrofotometrem. Polyfenoly jsme měřili pomocí Folin-Denisova testu.
Výsledky
Obsah melanoidinů v extraktu OM-X se v průběhu času výrazně zvýšil, zejména po druhém roce byl nárůst výrazný. Obsah polyfenolů se v průběhu času také výrazně zvýšil. Tyto výsledky naznačují, že extrakt OM-X získává více funkčních složek, jako jsou melanoidiny a polyfenoly, díky dlouhodobému fermentačnímu procesu bez zahřívání.

Antioxidační vlastnosti, ACE-inhibiční aktivita
Výroční konference Japonské společnosti pro biologické vědy, biotechnologii a agrochemii (2010)
Fermentovaný rostlinný extrakt OM-X (OM-X extrakt) vykazoval nárůst antioxidační aktivity a inhibiční aktivity zvýšení krevního tlaku, který je úměrný délce fermentace a zrání.
Cíl
Extrakt OM-X prochází procesem fermentace a zrání po dobu maximálně 5 let. Zkoumali jsme změnu jeho antioxidační aktivity a inhibiční aktivity krevního tlaku v průběhu fermentace a zrání.
Metody
Změřili jsme úroveň aktivity zachycování radikálů DPPH, abychom zkoumali potenciální úroveň antioxidační aktivity extraktu OM-X. Následně jsme změřili úroveň aktivity inhibující angiotenzin konvertující enzym (ACE-inhibující aktivita) jako index inhibiční aktivity zvýšení krevního tlaku.
Výsledky
Extrakt OM-X prochází dlouhodobým neohřívaným procesem fermentace a zrání. Extrakt byl odebrán ihned po zahájení fermentace, po 6 měsících, 2 letech a 5 letech, aby byla zjištěna jeho funkčnost v potravinách. Úroveň aktivity zachycování radikálů DPPH, indexu antioxidační aktivity, se v průběhu času zvýšila. ACE-inhibiční aktivita, která je indexem inhibiční aktivity zvýšení krevního tlaku, se v průběhu času také zvýšila. Tyto výsledky naznačují, že extrakt OM-X získává více potravinových funkcí díky dlouhodobým neohřívaným fermentačním procesům.

Antibakteriální aktivita (Pseudomonas aeruginosa)
Data z interní studie
Fermentovaný rostlinný extrakt OM-X vykazoval antibakteriální aktivitu proti bakterii Pseudomonas aeruginosa, která způsobuje zelené nehty.
Cíl
Jednou z příčin zeleného zbarvení nehtů je bakteriální infekce. K zelenému zbarvení dochází, když nehty infikuje bakterie Pseudomonas aeruginosa. Zkoumali jsme antimikrobiální aktivitu extraktu OM-X proti Pseudomonas aeruginosa.
Metody
Pseudomonas aeruginosa byla pěstována na Petriho misce. Papírový disk nasáklý extraktem OM-X byl umístěn do středu Petriho misky a kultivován. Pokud dojde k antibakteriální reakci, vytvoří se inhibiční prstenec proti bakteriím. Antibakteriální aktivitu jsme zkoumali měřením velikosti inhibičního prstence.
Výsledky
Extrakt OM-X vytvořil velký inhibiční prstenec proti Pseudomonas aeruginosa. To znamená, že vykazoval antibakteriální aktivitu proti Pseudomonas aeruginosa. OM-X také vykazoval vysokou antibakteriální aktivitu proti různým jiným bakteriím způsobujícím otravu jídlem a nemocniční infekce, jako je Clostridium difficile, při podobných zkouškách.

Analýza D-aminokyselin
Data z interní studie
Fermentovaný rostlinný extrakt OM-X obsahuje speciální D-aminokyselinu, která je nezbytná pro udržení krásné pokožky.
Cíl
Kromě aminokyselin, které tvoří bílkoviny v těle (L-aminokyseliny), se D-aminokyseliny vyskytují v přírodě a ve fermentovaných potravinách. V poslední době jsou D-aminokyseliny uznávány jako nezbytné sloučeniny pro udržení krásné pokožky. Hladina D-aminokyselin přirozeně klesá v důsledku stárnutí. Provedli jsme analýzu k detekci D-aminokyselin přítomných v extraktu OM-X.
Metody
Extrakt OM-X byl analyzován pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. D-aminokyseliny byly izolovány za zvláštních podmínek a byly změřeny jejich typy a množství.
Výsledky
Na základě tohoto vyšetření jsme zjistili, že v extraktu OM-X se nachází celkem sedm druhů D-aminokyselin, zejména bylo detekováno velké množství D-prolinu, D-asparagové kyseliny, D-alaninu a D-leucinu.
Podle jiných studií produkují střevní bakterie D-aminokyseliny prostřednictvím střevní fermentace. Výsledek našeho zkoumání naznačil, že během fermentačního procesu, který probíhá při výrobě OM-X, dochází ke stejné syntéze D-aminokyselin.

Stimulační účinek GLP-1
Integrative Molecular Medicine. 4, 1-5 (2017)
Fermentovaný rostlinný extrakt OM-X stimuluje buňky trávicího traktu, které byly extrahovány z potkanů, a podporuje produkci gastrointestinálního hormonu GLP-1.
Cíl
GLP-1 vylučovaný z gastrointestinálního traktu je jeden z gastrointestinálních hormonů, který podporuje sekreci inzulínu za účelem snížení hladiny glukózy v krvi. Zkoumali jsme vztah mezi extraktem OM-X a sekreční schopností GLP-1.
Metody
Přidali jsme extrakt OM-X do gastrointestinálních buněk extrahovaných z potkanů a měřili jsme změnu v produkci GLP-1, hormonu podporujícího sekreci inzulínu.
Výsledky
Po přidání extraktu OM-X do gastrointestinálních buněk pocházejících z potkanů se produkce GLP-1 zvýšila. Tento účinek se zesílil se zvýšením koncentrace přidaného extraktu OM-X.
Ačkoli zde nejsou uvedena data, ve stejné výzkumné práci jsme prokázali aktivaci imunitního systému přidáním extraktu OM-X do makrofágových buněk. Dále zkoumání genů v játrech myší OM-X potvrdilo protizánětlivý účinek a ochranný účinek na buňky.

Studie na zvířatech
týkající se fermentovaného rostlinného extraktu OM-X
Provedli jsme nejen klinické studie na lidech, ale také mnoho laboratorních studií na zvířatech s fermentovaným rostlinným extraktem OM-X (extrakt OM-X) a každý rok shromažďujeme další data. Získané výsledky studií jsou předkládány akademické obci a publikovány v odborných časopisech. OM-X je funkční fermentovaný extrakt, který se těší pozornosti zahraničních vědců.

Protialergické působení
Natural Product Communications. 10, 1597-1601 (2015)
Fermentovaný rostlinný extrakt OM-X (OM-X extrakt) vykazoval inhibiční účinek na modelové buňky a myši s alergií typu I.
Cíl
Provedli jsme studii s cílem vyhodnotit antialergické vlastnosti extraktu OM-X pomocí buněčných a myších modelů, které jsou indexem alergie typu I, včetně astmatu a senné rýmy.
Metody
Abychom vyhodnotili antialergický účinek extraktu OM-X, zkoumali jsme jeho působení na pasivní kožní anafylaktickou reakci (PCA) pomocí myších modelů alergie typu I.
Výsledky
<Inhibiční účinek proti degranulaci buněk RBL-2H3>
Degranulace, která vyvolává alergické reakce, byla inhibována v závislosti na dávce extraktu OM-X.
<Inhibiční účinek proti alergii typu I (myši)>
Z hlediska reakce PCA u myších modelů alergie typu I došlo po požití extraktu OM-X ke snížení stupně pigmentace a potlačení alergických reakcí.

Zlepšení svalové vytrvalosti
Výroční konference Japonské společnosti pro biologické vědy, biotechnologii a agrochemii (2015)
Fermentovaný rostlinný extrakt OM-X (extrakt OM-X) je účinný při prodlužování doby plavání a zvyšování svalové vytrvalosti myší.
Cíl
Zkoumali jsme, zda myši mohou prodloužit dobu plavání, která je ukazatelem jejich atletické schopnosti (svalové vytrvalosti), podáváním extraktu OM-X.
Metody
Testované myši jsme rozdělili do 2 skupin: s podáváním extraktu OM-X a bez podávání extraktu OM-X, a zaznamenali jsme jejich dobu plavání. Myši v podávané skupině dostávaly extrakt OM-X po dobu čtyř po sobě jdoucích týdnů. Obě skupiny podstoupily plavecký test jednou týdně po dobu čtyř týdnů. Doba plavání zaznamenaná v prvním týdnu byla stanovena jako 100 % a vyhodnotili jsme výsledky každého testu.
Výsledky
Skupina bez extraktu OM-X snížila dobu plavání na přibližně 40 % ve druhém týdnu a ve čtvrtém týdnu se doba plavání snížila na přibližně 50 %. Naproti tomu doba plavání skupiny s extraktem OM-X se ve druhém týdnu zvýšila na přibližně 65 %, což bylo významné prodloužení ve srovnání se skupinou bez extraktu OM-X. Ve čtvrtém týdnu se doba plavání skupiny s extraktem OM-X prodloužila na dvojnásobek oproti druhé skupině. Tento výsledek ukázal delší dobu plavání než výsledky naměřené v prvním týdnu. Na základě těchto výsledků přispěl extrakt OM-X ke zvýšení svalové vytrvalosti myší.

Účinek proti únavě
Výroční konference Japonské společnosti pro biologické vědy, biotechnologii a agrochemii (2015)
Fermentovaný rostlinný extrakt OM-X (OM-X extrakt) je účinný při snižování látek způsobujících únavu u myších modelů pro testování únavy.
Cíl
Měřili jsme hladiny látek způsobujících únavu a genovou expresi, která se podílí na metabolismu amoniaku, po požití extraktu OM-X u myších modelů pro test únavy.
Metody
Testované myši jsme rozdělili do 2 skupin: s extraktem OM-X a bez extraktu OM-X, a oběma skupinám jsme podali nucené plavání, aby se staly modelem pro test únavy. Poté jsme zkoumali kapacitu metabolismu lipidů v jejich krvi a játrech a genovou expresi metabolismu amoniaku v jejich ornithinovém cyklu.
Výsledky
Výsledky zkoumání kapacity metabolismu lipidů v játrech obou skupin ukázaly, že hladina triglyceridů v krvi a játrech skupiny OM-X významně poklesla. Nedošlo k žádné změně hladiny glukózy v krvi a glykogenu ve svalech a játrech. V ornithinovém cyklu byla genová exprese (Cps1, Arg1), která se podílí na metabolismu amoniaku, známého jako látka způsobující únavu, významně zvýšena ve skupině OM-X. Tyto výsledky naznačují, že extrakt OM-X je účinný proti faktorům únavy.

Protizánětlivé účinky
J Functional Foods. 10, 117-127 (2014)
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464614001947
Protizánětlivý účinek fermentovaného rostlinného extraktu OM-X (OM-X extrakt) potlačil zánětlivou reakci v zažívacím traktuu myšího modelu infekce Citrobacter rodentium.
Cíl
Zkoumali jsme protizánětlivý účinek extraktu OM-X pomocí myších modelů se zánětem střev vyvolaným infekcí Citrobacter rodentium, který je patogenem myší.
Metody
Připravili jsme myší modely se zánětem střev vyvolaným Citrobacter rodentium ve dvou skupinách, jedné s podáváním extraktu OM-X a druhé bez něj, abychom vyhodnotili protizánětlivý účinek extraktu OM-X. Po dokončení dávkovacího období jsme u skupin subjektů sledovali skóre enteritidy a genovou expresi imunitních buněk, které se podílejí na zánětu a protizánětlivých aktivitách.
Výsledky
Skupina, které byl podáván extrakt OM-X a která byla infikována patogenem, vykazovala tendenci ke snížení skóre zánětu.
Jakmile jsou subjekty infikovány patogeny, spouští nadměrnou imunitní reakci, která zase vyvolává zánět. Skupina, které byl podán extrakt OM-X před infekcí patogenem, vykazovala významný nárůst exprese FoxP3: indexu Treg buněk, které hrají důležitou roli v protizánětlivých aktivitách.
Kromě toho se významně zvýšila exprese IL-10, což je protizánětlivý cytokin.

Zlepšení příznaků syndromu propustného střeva
J Functional Foods. 10, 117-127 (2014)
Fermentovaný rostlinný extrakt OM-X (OM-X extrakt) je účinný pro obnovu těsných spojů a epitelových buněk ve střevě myší infikovaných patogenem.
Cíl
Zkoumali jsme přínos extraktu OM-X pro obnovu epitelových buněk ve střevech myších modelů s příznaky syndromu propustného střeva vyvolanými infekcí myším patogenem.
Metody
Zničili jsme epitelové buňky ve střevech myší a perorálně jim podali Citrobacter rodentium, abychom připravili myší modely s příznaky syndromu propustného střeva. Poté jsme potvrdili stav epitelových buněk prostřednictvím vyšetření genové exprese, která se podílí na těsných spojeních a buněčném proliferačním potenciálu, pigmentací epitelových buněk.
Výsledky
Skupina, které byl podán extrakt OM-X, vykazovala významný nárůst genové exprese proteinů ZO-1 a ZO-2 spojených s těsnými spoji, kde spojují dvě buňky ve střevech. V době infekce patogenem vykazovala kontrolní skupina malou pigmentaci buněk, což naznačuje buněčný proliferační potenciál, ale skupina, které byl podáván extrakt OM-X, vykazovala značnou pigmentaci buněk. Tyto výsledky naznačují, že poškozené epitelové buňky ve střevech se zotavily díky aktivní buněčné proliferaci.

Prevence zhoršení jaterních funkcí
138. výroční zasedání Japonské farmaceutické společnosti (2018)
Zhoršení jaterních funkcí u myší neschopných syntetizovat vitamín C v těle bylo zabráněno podáváním fermentovaného rostlinného extraktu OM-X.
Cíl
Zkoumali jsme ochranný účinek extraktu OM-X na jaterní funkce u myší neschopných syntetizovat vitamín C ve svém těle (SMP 30/GNL knockout myši), u kterých je známo, že dochází k funkčnímu zhoršení jaterních funkcí.
Metody
Antioxidační aktivita v těle myší neschopných syntetizovat vitamín C byla snížena a úroveň jejich jaterních funkcí se zhoršila. U skupiny s OM-X byly měřeny markery jaterních funkcí v krvi. Byla také provedena metabolomická analýza jater a komplexní analýza genů souvisejících s jaterními funkcemi.
Výsledky
Myši neschopné syntetizovat vitamín C ve svém těle vykazovaly významný nárůst transamináz (AST, ALT), které jsou indikátory zhoršení jaterních funkcí. Naopak u myší, kterým byl podáván OM-X, byl nárůst hladin AST i ALT významně potlačen. Ačkoli to není v tomto grafu znázorněno, výsledek metabolomické analýzy jater prokázal, že podávání OM-X může zabránit snížení antioxidační kapacity a produkce ATP v těle myší.

Prevence poklesu hladiny kolagenu
Společný výzkum s Hokkaido University of Scienc (2018)
Podáváním fermentovaného rostlinného extraktu OM-X testovaným myším bylo zabráněno funkčnímu poklesu syntézy kolagenu typu 1 a 17.
Cíl
Při syntéze kolagenu v těle hraje zásadní roli vitamin C. Proto byla v této studii použita myši neschopné syntetizovat vitamin C ve svém těle a byl zkoumán vliv podávání OM-X na syntézu kolagenu.
Metody
Použili jsme myši neschopné syntetizovat vitamín C ve svém těle. Z jejich krmiva byl odstraněn vitamín C a po dobu 8 týdnů jim byl podáván OM-X. Poté byly změřeny hladiny kolagenu typu 1 a 17 a ověřeno, jak podávání OM-X ovlivňuje produkci kolagenu u myší.
Výsledky
Kolagen typu 1 souvisí hlavně s elasticitou kůže. Kolagen typu 17 tvoří jádro vlasových kořínků a jeho nedostatek způsobuje řídnutí vlasů nebo jejich šedivění. Produkce kolagenu typu 1 i typu 17 u myší neschopných syntetizovat vitamín C poklesla.
Naopak u myší, kterým byl podáván OM-X, byl pokles kolagenu typu 1 potlačen a pokles kolagenu typu 17 byl významně zabráněn.

Zlepšení kandidózy
Společný výzkum s Univerzitou v Lille, Francie (2014)
Fermentovaný rostlinný extrakt OM-X (extrakt OM-X) prokázal schopnost bránit se proti Candida albicans v myším modelu.
Cíl
Zkoumali jsme vlastnosti extraktu OM-X bránit se proti kandidóze pomocí myších modelů, které byly naočkovány Candida albicans, druhem houby způsobující střevní infekci.
Metody
Candida albicans byla podána orálně za účelem přípravy myších modelů s kandidózou. Poté jsme vytvořili skupinu, které byl extrakt OM-X podáván nepřetržitě před a po očkování Candida (preventivní léčebný model), a skupinu, které byl OM-X podáván pouze po očkování Candida (kurativní léčebný model). Potvrdili jsme počet infekcí Candida a zánětlivé skóre ve střevech myší.
Výsledky
Inokulovaná skupina, která nedostávala extrakt OM-X, vykazovala nárůst počtu Candida, ale inokulované skupiny, kterým byl podáván extrakt OM-X jak v rámci preventivní, tak léčebné léčby, vykazovaly snížení počtu Candida. Podle výsledků měření zánětlivých skóre ve střevech vykazovala inokulovaná skupina bez podávání extraktu OM-X vysoká skóre. Naopak obě očkované skupiny, kterým byl podáván extrakt OM-X, vykazovaly významně nízké skóre. Tyto výsledky naznačují, že úroveň zánětu ve střevech myší z očkované skupiny, které dostávaly extrakt OM-X, se zlepšila.

Zlepšení rovnováhy střevní mikroflóry
Společný výzkum s Kinki University (2012)
Fermentovaný rostlinný extrakt OM-X (OM-X extrakt) je účinný pro zvýšení poměru bifidobakterií a butyrát produkujících klostridií ve stolici myší.
Cíl
Studie byla provedena s cílem zjistit, jak podávání extraktu OM-X změní mikrobiotu myší pomocí analýzy T-RFLP, která hodnotí mikrobiální komunitu.
Metody
DNA byla extrahována z výkalů myší pro analýzu T-RFLP, aby se zjistily změny v jejich mikrobiotě. Účinek extraktu OM-X jsme hodnotili porovnáním mikrobioty před a po podání.
Výsledky
Ve srovnání s údaji před podáním extraktu OM-X bylo po podání pozorováno zvýšení klastru Clostridium XIVa. Klastr Clostridium XIVa je známý jako druh produkující butyrát a předpokládá se, že tyto bakterie se podílejí na produkci butyrátu, který je jednou z důležitých organických kyselin a je zodpovědný za buněčnou proliferaci, protizánětlivé působení ve střevě atd. Studie také ukázala nárůst bifidobakterií, které jsou známé jako dobré bakterie ve střevě, po podání OM-X. Výsledek naznačuje, že podání extraktu OM-X změnilo rovnováhu střevní mikrobioty.
